Teamlook меню бутон

Приложение

Отдел Човешки ресурси:
Управление движението на документи, свързани с отпуски и болнични
Предизвикателство
Предизвикателство

Движението на документи, свързани с отпуски, болнични и др. подобни е особено затруднен в компании с множество обекти (офиси, цехове, заводи, складове и т.н.). Ако не се използва специализирано решение, възникват ситуации на забавяне на информация, изгубване на документи, занижен контрол, ниска степен на конфиденциалност. Наличието на специализиран софтуер може да стандартизира и улесни процеса на одобрение.
Решение
Решение

Решението е да се въведе единен регистър на документите, свързани с отпуски и болнични. Всяко заинтересовано лице или конкретни лица в рамките на обект на компанията могат да добавят документи към регистъра. След като документ попадне в регистъра, системата автоматично известява HR отдела за получения нов документ с цел да се предприемат съответните действия. Възможно е преди HR отдела да се постави съответния пряк ръководител, който да одобри отпуска и след одобрението документите да стигнат до HR отдела. Всичко това скъсява пътя на документа и времето за взимане на решение и предприемане на съответни действия, остава ясна следа на предприетите действия и взети решения.
Представеният процес може да се видоизменя според конкретните нужди на компанията, като може да се разшири и с допълнителни функционалности.
Виж още приложения на Teamlook в рамките на компанията:
Имаш въпроси?
Обади ни се сега!
0887 421 018
или
Поискай демонстрация
Отзиви от клиенти
Теодора Маринова, изпълнителен директор на НОВАКОН - водеща счетоводна къща в България

"Ежемесечно през компанията минават над 50 000 счетоводни и други счетоводни документи, които се разпределят между счетоводителите за обработка чрез TEAMLOOK.

... след въвеждане на TEAMLOOK, ние осигурихме необходимата стабилна база за предоставяне на качествени услуги, привличане на нови клиенти и разгръщане потенциала на нашите служители.

Вярвам, че комбинацията между гълкава система като TEAMLOOK и подготвен и мотивиран екип, ще бъде печеливша комбинация и занапред."

Светла Христова, заместник управител на Сканклийн - вносител на висококачествени санитарно-хигиенни материали

"Ние се занимаваме с доставка на висококачествени санитарно-хигиенни материали … и клиентите ни ежедневно се посещават от нашите търговци.

Отпадна нуждата от хартиени носитили и информацията вече е по-точна и контролът е по-добър.

Считам, че това ще помогне за увеличаване на продажбите ни и по-добри финансови резултати за в бъдеще."

Модули
Виж Още
Имаш въпроси?
Обади ни се сега!
0887 421 018
или
Поискай демонстрация