Teamlook меню бутон

Използвайки нашия сайт потвърждавате, че сте прочели и разбирате нашата политика за бисквитките.

Разбрах

Приложение по Отдели

Отдел Човешки ресурси
Управление движението на документи, свързани с отпуски и болнични
Предизвикателство
Предизвикателство
Движението на документи, свързани с отпуски, болнични и др. подобни е особено затруднен в компании с множество обекти (офиси, цехове, заводи, складове и т.н.). Ако не се използва специализирано решение, възникват ситуации на забавяне на информация, изгубване на документи, занижен контрол, ниска степен на конфиденциалност. Наличието на специализиран софтуер може да стандартизира и улесни процеса на одобрение.
Решение
Решение
Решението е да се въведе единен регистър на документите, свързани с отпуски и болнични. Всяко заинтересовано лице или конкретни лица в рамките на обект на компанията могат да добавят документи към регистъра. След като документ попадне в регистъра, системата автоматично известява HR отдела за получения нов документ с цел да се предприемат съответните действия. Възможно е преди HR отдела да се постави съответния пряк ръководител, който да одобри отпуска и след одобрението документите да стигнат до HR отдела. Всичко това скъсява пътя на документа и времето за взимане на решение и предприемане на съответни действия, остава ясна следа на предприетите действия и взети решения.
Представеният процес може да се видоизменя според конкретните нужди на компанията, като може да се разшири и с допълнителни функционалности.
Имаш въпроси?
Обади ни се сега!
0887 421 018
или
Поискай демонстрация